Επίσκεψη στο Μαλάουι

Με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, το Σάββατο 30 Μαΐου μετέβην αεροπορικώς στο Μαλάουι, προκειμένου να πραγματοποιήσω ποιμαντική επίσκεψη στην περιοχή Blantyre, όπου εδώ και 3 χρόνια δραστηριοποιείται ιεραποστολικά ο π. Ερμόλαος Ιατρού, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, αποσπασμένος στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε με τις ευχές και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου και την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

α) Υποδοχή στο Μαλάουι

Στο αεροδρόμιο με υποδέχτηκαν οι Πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδος, ο π. Ερμόλαος με την πρεσβυτέρα Χρυσάνθη και τα τέσσερα χαριτωμένα παιδιά τους, ο π. Νεκτάριος Justin και οι γηγενείς κατηχητές. Το απόγευμα τελέσαμε την ακολουθία του Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νεκταρίου και στη συνέχεια ενημερώθηκα από τον π. Ερμόλαο για την πορεία του ιεραποστολικού έργου.

β) Χειροτονία διακόνου και θεμέλιος λίθος Ι. Ν. Αγίας Άννας

Την Κυριακή των Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας χειροτόνησα σε διάκονο τον κατηχητή Νικόδημο Chilembwe. Έτσι με τη χάρη του Θεού η ορθόδοξη εκκλησία στο Μαλάουι απέκτησε το δεύτερο γηγενή κληρικό.

Το απόγευμα σε μια σεμνή τελετή κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού της Αγίας Άννης με την παρουσία των αρχηγών των τοπικών φυλών και πλήθος κατηχουμένων και ιδιαίτερα μικρών παιδιών που είχαν σπεύσει στην είσοδο του χωριού για να μας υποδεχτούν τραγουδώντας και κρατώντας λουλούδια που μάζεψαν από αγρούς. Μετά το πέρας της τελετής διανείμαμε τρόφιμα, παιχνίδια και γραφική ύλη, υποσχόμενοι ότι σύντομα η έρημη περιοχή θα μετατραπεί σε μια ορθόδοξη όαση.

γ) Επίσκεψη στο ιεραποστολικό κέντρο Kabozi

Ξημερώματα της Δευτέρας 1 Ιουνίου, μεταβήκαμε στην περιοχή Kabozi όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, με εφημέριο τον π. Νεκτάριο Justin. Και εκεί μας υποδέχτηκε θερμά πλήθος κόσμου συμπεριλαμβανομένων και των 100 παιδιών που φοιτούν στο νηπιαγωγείο που κτίστηκε με φροντίδα του π. Ερμολάου δίπλα από τον ναό. Μετά την πρωινή προσευχή διανείμαμε παιχνίδια, τρόφιμα και γλυκά και στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο νεόδμητο πρεσβυτέριο, στις δύο αίθουσες διδασκαλίας του νηπιαγωγείου, στη βιβλιοθήκη, στο υδραγωγείο και στο βαπτιστήριο, όλα έργα που έγιναν με την οικονομική ενίσχυση φίλων της Ιεραποστολής και τη φροντίδα του π. Ερμολάου. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το ορφανοτροφείο στο Dirante όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 150 ορφανά παιδιά και τους μοιράσαμε τρόφιμα, γλυκά, παιχνίδια και γραφική ύλη.

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες του μεγαλείου της Ορθοδοξίας, αφού το φως της και η δόξα της έφτασε στα βάθη της Αφρικής, σε μέρη που βρίσκονται απομονωμένα μέσα στις φυτείες του τσαγιού και των ζαχαροκαλάμων, σε χωριά που οι κάτοικοί τους ζουν σε πρωτόγονες καταστάσεις, σε ανθρώπους λησμονημένους από τους συνανθρώπους τους, όμως η καλοσύνη τους και η αθωότητά τους, τους αξίωσε να γνωρίσουν τον Χριστό από Έλληνες Ιεραποστόλους, έχοντας πάντοτε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες τους φίλους της Ιεραποστολής από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με αγάπη Χριστού,

Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων