Παιχνίδι στο ορφανοτροφείο αρρένων

Κάποια ορφανά ζητούν τη δική σας αγάπη (με φωτογραφίες)

Αγαπητοί αδελφοί μου,

Η Παναγία μας ας είναι η βοήθεια, η σκέπη και η καταφυγή μας!

Με μεγάλη χαρά επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, για να σας ενημερώσω για το έργο που επιτελείται στην Ινδία με τη Χάρη του Θεού και τη συνεισφορά σας, καθώς και όλων των Συνεργατών και Δωρητών μας.

Ο παλμός της Ορθοδοξίας συνεχίζει να χτυπά στην μακρινή Ινδία! Πέρα από το καθιερωμένο λατρευτικό πρόγραμμα, μια σειρά πανηγυρικών Θείων Λειτουργιών έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα.

Λειτουργική ζωή

Στις 12 Ιουνίου για τον εορτασμό της Πεντηκοστής τελέστηκε στο Ναό της Αγίας Τριάδος, στο Ορφανοτροφείο Αρρένων, πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή των παιδιών μας από τα ορφανοτροφεία αλλά και ορθόδοξων μελών της Εκκλησίας μας από την ευρύτερη περιοχή.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 6 Αυγούστου στον ελληνικό ναό της  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλκούτα τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή των ορθοδόξων χριστιανών της Καλκούτα.

Σήμερα 15 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο χώρο του Ορφανοτροφείου Θηλέων εορτάστηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πολλά από τα κοριτσάκια κι ένα από τα αγοράκια μας έχουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή.

 

Τα ορφανά μας προοδεύουν

Παρά την οικονομική δεινότητα, λόγω της μείωσης των δωρεών από την Ελλάδα, όλα τα προγράμματα συνεχίζονται κανονικά: η λειτουργία των σχολείων και των ιατρείων στα χωριά, οι δύο κλινικές (οδοντιατρική και οφθαλμιατρική) στο χώρο του Ορφανοτροφείου Θηλέων, η παροχή πρωινού στα άστεγα παιδιά, η σίτιση στους φτωχότερους των φτωχών στην Καλκούτα, η λειτουργία του σχολείου «Άγιος Ιγνάτιος» και των δύο ορφανοτροφείων.

Στο ορφανοτροφείο Θηλέων ολοκληρώθηκε η νέα γεώτρηση, διασφαλίζοντας έτσι επαρκές πόσιμο νερό για τις ανάγκες της λειτουργίας του. Συνεχίζεται η φιλοπρόοδη πορεία των κοριτσιών και από τον Ιούνιο ακόμα πέντε κορίτσια μας φοιτούν πλέον σε κολλέγια. Η  ολοκλήρωση των σπουδών τους αποτελεί το βασικό διαβατήριο τους για την επιβίωση τους στο μέλλον. Μόνον έτσι έχουν πιθανότητες να αποκατασταθούν επαγγελματικά, μιας και δεν υπάρχει οικογένεια να τα στηρίξει. Κάποια από αυτά θα εργασθούν στη συνέχεια στην ιεραποστολή.

Στο ορφανοτροφείο αρρένων, τα 21 ορφανά μας αγόρια  προοδεύουν. Έχει γίνει η αγορά και εγκατάσταση πλυντηρίου, η τοποθέτηση φίλτρων για τη διασφάλιση πόσιμου νερού, καθώς και η στελέχωση του ιδρύματος από το βοηθητικό  προσωπικό που τα φροντίζει.  Όλα τα αγοράκια παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο «ο Άγιος Ιγνάτιος».

Ο μαντρότοιχος του σχολείου –χάρη στη δική σας αγάπη και βοήθεια– έχει ολοκληρωθεί. Απομένει η τοποθέτηση καγκελόπορτας και ο χρωματισμός του. Ομοίως, και η επιχωμάτωση του προαυλίου χώρου έχει γίνει και χρειάζεται να προχωρήσει η περαιτέρω διαμόρφωση του.

Το σχολείο μας, παρά το μικρό χρονικό διάστημα της λειτουργίας του, έχει αποκτήσει πολύ καλό όνομα.  Έτσι εκτός από τα 53 συνολικά ορφανά παιδιά μας φοιτούν και άλλα 70 παιδιά από την ευρύτερη περιοχή.

Ανάγκη για αυτάρκεια σε τρόφιμα

Είναι απαραίτητο, όσο ποτέ, να προχωρήσει η δημιουργία μιας φάρμας. Ο κατάλληλος χώρος υπάρχει. Είναι 14 περίπου στρέμματα, εκ των οποίων τα 3 είναι τεχνητή λίμνη που γεμίζει με τα νερά των μουσώνων, πίσω ακριβώς από το χώρο του Ορφανοτροφείου Θηλέων και με σωστή διαχείριση θα μπορούσε να επιτρέψει την αυτάρκεια σε τρόφιμα τόσο των 2 ορφανοτροφείων, όσο και των συσσιτίων στην Καλκούτα.

Στόχος μέσα από τη δημιουργία της φάρμας είναι η κάλυψη των αναγκών. Για τη δημιουργία της ωστόσο υπάρχουν κάποιες πολύ βασικές προϋποθέσεις:

  • Η περίφραξη του χώρου με μαντρότοιχο. Η ανέγερση του μαντρότοιχου είχε ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, αλλά η απότομη μείωση των δωρεών μας ανάγκασε να σταματήσουμε.
  • Η εν συνεχεία επιχωμάτωση του χώρου για καλλιέργεια.
  • Η απασχόληση ντόπιου προσωπικού ενισχύει τις καλές σχέσεις με την τοπική μας κοινότητα, καθώς παρέχει στους χωρικούς τη δυνατότητα να βρουν εργασία στην περιοχή τους και να συντηρήσουν αξιοπρεπώς την οικογένειά τους.

Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία της φάρμας. Βέβαια, για να γίνουν οι εργασίες αυτές απαιτείται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Η απόσβεση όμως θα είναι γρήγορη, αν αναλογιστεί κανείς το ύψος των δαπανών μας σε τρόφιμα: Καλούμαστε να αγοράζουμε τροφή για τα 130 ορφανά παιδιά μας, αλλά και για τη σίτιση 300 ατόμων (των φτωχότερων των φτωχών και των άστεγων παιδιών στην Καλκούτα).

Μεγάλες ελλείψεις

Η  δραματική μείωση των δωρεών μας ανησυχεί και προβληματίζει. Με λύπη προβλέπω ότι ίσως θα αναγκαστούμε σύντομα να σταματήσουμε κάποια από τα προγράμματα μας, ξεκινώντας μάλλον από τη διακοπή της λειτουργίας ορισμένων ιατρείων.

Όμως πρέπει, πάση θυσία, να παραμείνει αλώβητη και σταθερή η λειτουργία των ορφανοτροφείων, η συνέχιση των προγραμμάτων επισιτισμού των άστεγων παιδιών και των απόρων στην Καλκούτα και οπωσδήποτε η συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή η κάθε δωρεά, ακόμη και αυτή του ενός ευρώ λαμβάνει τη μεγάλη αξία του. Γι’ αυτό και με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη δεχθήκαμε τη δωρεά σας των 2.000 ευρώ για την οποία σας ευχαριστούμε θερμά. Για μας είναι μια ανάσα ανακούφισης

Με θερμές ευχαριστίες και εν Χριστώ αγάπη

Μον. Νεκταρία

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων