Προοπτικές και προκλήσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας

Επιμέλεια: Αθανασία Κοντογιαννακοπούλου

Λατρεία & Κατήχηση

Επειδή η λατρεία είναι το Α και το Ω της πνευματικής ζωής, γι᾽ αυτό πρέπει και φέτος να δώσουμε έμφαση στο μεγάλο αυτό θέμα. Η ενσυνείδητη συμμετοχή των πιστών στην Λατρεία θα πρέπει να γίνει αντικείμενο της προσοχής όλων μας. Το ίδιο ισχύει και για την κατήχηση των παιδιών μας, των κατηχουμένων, αλλά και όλων των μελών της Εκκλησίας μας.

Καλλιέργεια Συνεργατών

Το θέμα της εξευρέσεως καταλλήλων προσώπων για να διακονήσουν στο Άγιο Θυσιαστήριο είναι ένα μείζον θέμα, που πρέπει να μας απασχολεί συνεχώς. Γι᾽ αυτό το θέμα, αλλά και για το θέμα της εξευρέσεως λαϊκών συνεργατών πρέπει να έχουμε προσανατολισμένη την προσοχή μας στις ενορίες μας. Να προσευχόμαστε συνεχώς: «Κύριε, στείλε ιερείς και συνεργάτες στην εν Κορέα Εκκλησία Σου».

Κατασκηνωτικό Έργο

Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων από το κατασκηνωτικό έργο και η ωφέλεια, που απεκόμισαν τα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι απ᾽ αυτό, πρέπει ήδη να μας έχει πείσει να συνεχίσουμε με περισσότερο ζήλο, αντί πάσης θυσίας, την προσπάθεια αυτή.

Εκδοτικό Έργο

Ήδη έχουμε προγραμματίσει την έκδοση δέκα νέων αξιόλογων βιβλίων. Στόχος μας είναι οι ορθόδοξες εκδόσεις να αυξηθούν σε ποιότητα και ποσότητα και ο Ορθόδοξος Εκδοτικός μας οίκος να γίνει μια μέρα, με τη χάρη του Θεού, περισσότερο γνωστός στην Κορέα.

Νεανικός Σύνδεσμος

Η Nεολαία της Εκκλησίας μας, που στα χέρια της θα παραδώσουμε αύριο τη σκυτάλη των Ενοριών μας, πρέπει να είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά μας. Και φέτος θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερες λατρευτικές ευκαιρίες για τους νέους, συναντήσεις, κατασκήνωση και γενικώς θα προσπαθήσουμε περισσότερο για την καλύτερη πνευματική τροφοδοσία των νέων του Συνδέσμου.

Σύγχρονα Μέσα

Επειδή στην εποχή μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται το διαδίκτυο, είναι ανάγκη για τη διάδοση του ορθόδοξου μηνύματος στην Κορέα να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον “ηλεκτρονικό άμβωνα”, που είναι τα νέα μέσα (νέος ιστοχώρος, δημιουργία DVD, ηλεκτρονική πρόσβαση σε ορθόδοξα κηρύγματα και βυζαντινή μουσική).

Φιλανθρωπία

Η αγάπη, η κατ᾽ εξοχήν χριστιανική αρετή, πρέπει να είναι έμπρακτη και όχι λόγια. Με τη βοήθεια του Θεού το περασμένο έτος η φιλανθρωπική δραστηριότητα της Εκκλησίας μας αυξήθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Καί φέτος πρέπει να αυξηθεί περισσότερο.

Βιβλιοπωλείο

Η πρόοδος του εκδοτικού μας οίκου καθιστά αναγκαία την ύπαρξη ενός βιβλιοπωλείου – book café σε κεντρικό σημείο της Σεούλ, που να είναι προσβάσιμο σε περισσότερο κόσμο. Γιά το θέμα αυτό έγινε λόγος και πέρυσι, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ο στόχος μας λόγω ελλείψεως χρημάτων.

Εκπαιδευτικό Κέντρο

Και για το Ορθόδοξο Ασιατικό Εκπαιδευτικό και Συνεδριακό Κέντρο, στο οποίο θα στεγάζεται και η πρώτη Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Ανατολικής Ασίας, δεν προχωρήσαμε στις προγραμματισμένες εργασίες ανεγέρσεώς του λόγω ελλείψεως χρημάτων. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε και πάλι για να κάνουμε με την βοήθεια του Θεού ό,τι είναι δυνατόν.

Αδελφοί μου, για να υλοποιήσουμε κατά το τρέχον έτος όλα όσα αναφέραμε προηγουμένως πρέπει να έχουμε την βοήθεια και την χάρη του Θεού. Αλλά για να έχουμε την χάρη του Θεού πρέπει απαραιτήτως να έχουμε ταπεινό φρόνημα. Γιατί, ως γνωστόν, “ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν” (Ιακ. δ΄ 6). Το 2012 θα πρέπει να βάλουμε σαν στόχο την καλλιέργεια του ταπεινού φρονήματος. Ελάτε, λοιπόν, σας παρακαλώ, όλοι μαζί να συνεργαστούμε με ταπεινό φρόνημα για τη δόξα του Θεού και την πρόοδο της εν Κορέα Εκκλησίας μας. Αμήν”.

Ο Κορέας Αμβρόσιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων