Υποδοχή στην Κινσάσα

Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κονγκό

Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ιεράς Μητροπόλεώς Κεντρώας Αφρικής είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί είχαμε την τιμή και την ευλογία με την Προνοία του Παναγάθου Θεού να δεχθούμε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄.

Ο Μακαριώτατος έφτασε στο ιεραποστολικό κλιμάκιο της Κανάνγκας την 19η Οκτωβρίου. Από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν του, φάνηκε το υψηλό επίπεδο σπουδών και η αρτία λειτουργία των σχολείων μας. Ο Πατριάρχης θαύμασε τις εύσχημες σχολικές εγκαταστάσεις, ήρθε σε προσωπική επικοινωνία με τους καθηγητές και μαθητές, τους ευλόγησε και χάρηκε πάρα πολύ. Επίσης, τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου.

Στην Κινσάσα, ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητος και τέλεσε δοξολογία ενώπιον πλήθους Κονγκολέζων ορθοδόξων πιστών, οι οποίοι ήλθαν να δούν τον “Πατριάρχη της αγάπης”, όπως τον αποκαλούσαν.

Ο πρόεδρος της χώρας κ. Joseph Kabila τον τίμησε ιδιαιτέρως και του απέδωσε τιμές αρχηγού κράτους. O Πατριάρχης είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους του εθνικού κοινοβουλίου, με πολλούς υπουργούς και βουλευτές, στους οποίους παρουσίασε το τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε όλη την Αφρική.

Υποδοχή στην Κινσάσα

Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου της Κινσάσας. Οι φοιτητές μας και πλήθος κόσμου, ορθόδοξοι και κατηχούμενοι, τον υποδέχθηκαν με πολλή χαρά. Ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής, που συγχρόνως λειτουργεί ως οικοτροφείο των φοιτητών και επαίνεσε το πολυσήμαντο για την Ορθοδοξία έργο, που επιτελεί η Θεολογική Σχολή. Παρέστη στη Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου και θαύμασε τους καλλιφώνους χορούς των ιεροψαλτών.

Ενθέρμως ευχαρίστησε την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για το επι πενήντα έτη συνεχιζόμενο έργο προσφοράς της προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ειδικότερα προς την Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής και την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στην Κινσάσα.

Αργότερα, επισκέφθηκε το ιεραποστολικό κέντρο στην περιοχή Kasangulu, όπου λειτουργεί ορθόδοξο σχολείο και όπου στον ίδιο χώρο κατασκευάσθηκε περικαλλής ναός προς τιμήν του αειμνήστου π. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου. Εκεί χάρηκε πάρα πολύ και ευλόγησε τα παιδιά και τους δασκάλους.

Άλλος σταθμός ποιμαντορικής επισκέψης ήταν η ενορία του Αγίου Μάρκου στην Κινσάσα, όπου οι πιστοί με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γιόρτασαν την παρουσία του Πατριάρχη. Ιδιαιτέρως, οι πιστοί αισθάνθηκαν την αγαθή καρδιά του και δια των ευλογιών του την παρουσία του Θεού. Στον ίδιο χώρο, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τα εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεώς μας, που χτίστηκαν από την Ελληνική Κοινότητα της Κινσάσας και με την ευκαιρία της επισκέψεώς του παραδόθηκαν προς λειτουργία. Οι καθηγητές και μαθητές του σχολείου του Αγίου Μάρκου οργάνωσαν μια ωραία γιορτή προς τιμήν του. Τα παιδιά με πολλή χαρά και ενθουσιασμό έψαλαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και του Κονγκό στα ελληνικά και γαλλικά και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια. Η χαρά όλων μας ήταν έκδηλη.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην ειδική σύναξη των ιερέων που έκανε ο Μακαριώτατος στα γραφεία της Ιεράς μας Μητρόπολης. Εκεί απηύθυνε πατρικούς λόγους παρακλήσεως και παραινέσεως προς τους ιερείς, ώστε με πολλή αγάπη, θερμό ζήλο και πρέπουσα υπευθυνότητα να εκτελούν τα ποιμαντικά και ιεραποστολικά τους καθήκοντα. Οι ιερείς χάρηκαν και ενδυναμώθηκε η πίστη τους.

Η ποιμαντορική και ιεραποστολική επίσκεψη του Πατριάρχη μας ήταν πολύ ωφέλιμη πνευματικώς για τη Μητρόπολή μας. Ηταν μια αύρα δροσιάς και παρηγοριάς του Αγίου Πνεύματος. Ήταν ένας σημαντικός σταθμός πνευματικού ανεφοδιασμού και ενίσχυσης για όλους μας. Υπήρξε μια μοναδική και ανεπανάληπτη ευκαιρία με την οποία προβλήθηκε έντονα το θεάρεστο και πολύτροπο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου, ενώπιον της Κυβερνήσεως αλλά και σε όλη τη χώρα διά της τηλεοράσεως.

Επίσκεψη του Μακαριωτάτου σε ορθόδοξο σχολείο του Κονγκό
Επίσκεψη του Μακαριωτάτου σε ορθόδοξο σχολείο του Κονγκό

Για όλες τις ευλογίες που βιώσαμε, αναπέμπουμε ολόθερμες ικεσίες προς τον εν Τριάδι Πανάγαθο Θεό και εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον πατέρα μας Πάπα και Πατριάρχη κ. Θεόδωρο για την τιμή της επίσκεψής του στη Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, την οποίαν με τη χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου ταπεινώς διακονούμε.

Μετ’ευχών,
Ο Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων