Τουρκάνα

Μια Ορθόδοξη ενορία στην έρημο της Τουρκάνας

Την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος τέλεσε τα εγκαίνια ενός νέου ιερού ναού, αφιερωμένου στον Απόστολο Πέτρο, κατά επιθυμία δωρητών από την Αμερική.

Όπως είναι γνωστό, για αρκετά χρόνια τώρα στην περιοχή αυτή, που κατοικούν ως επί το πλείστον Αφρικανοί της φυλής των Τουρκάνα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας έχει αναλάβει ένα τεράστιο ιεραποστολικό και ευαγγελικό έργο. Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος ηγήθηκε αυτής της εκστρατείας αγάπης και ευαγγελισμού, ταξιδεύοντας δύο ολόκληρες μέρες, για να φθάσει εκεί, όπου δεσπόζει η μεγάλη λίμνη Τουρκάνα και συνορεύει με τη Σομαλία και Αιθιοπία. Τέλεσε τις πρώτες ομαδικές βαπτίσεις στη μεγάλη λίμνη και στη συνέχεια όρισε ως κατηχητές αποφοίτους της Πατριαρχικής Σχολής, οι οποίοι χειροτονήθηκαν ιερείς και σήμερα υπηρετούν σε διάφορα σημεία της περιοχής. Οι τέσσερεις ιερείς εργάζονται με μεγάλη επιτυχία, τους χαρακτηρίζει ευσέβεια, πίστη, ζήλος, ταπείνωση και ενθουσιασμός, γι’ αυτό και μπόρεσαν σ’ αυτό το χρονικό διάστημα να επιτελέσουν τόσα θαυμάσια έργα. Γι’ αυτό οι ενορίες αυξήθηκαν και οι πιστοί πολλαπλασιάστηκαν σε ολόκληρη την περιοχή Τουρκάνα.

Τουρκάνα

Μετά τα εγκαίνια της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος έθεσε το θεμέλιο λίθο για τον τρίτο ναό, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Λειτουργούν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παρέχεται δωρεάν φαγητό στα παιδιά. Επίσης, έχουν ήδη γίνει προσπάθειες και παρέχεται από γεωτρήσεις καθαρό νερό στους κατοίκους της περιοχής. Το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο της Αμερικής έχει αναλάβει με αποφασιστικότητα, εξ ολοκλήρου, την ανάπτυξη της περιοχής. Έρχονται ομάδες νέων και ιερέων που κατηχούν και βοηθούν στο έργο του ευαγγελισμού της φυλής.

Στα εγκαίνια συμμετείχαν όλοι οι ιερείς της περιοχής και άλλοι από την Αμερική και το Ναϊρόμπι. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τους Τουρκάνα, αφού ο ναός χτίστηκε στο πουθενά, αλλά υπάρχουν αρκετοί που ασπάστηκαν την Ορθοδοξία, ύστερα από εμπεριστατωμένη κατήχηση.

Το μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει όλη την περιοχή της ερήμου είναι η συνεχής ανομβρία. Όταν για πρώτη φορά ο Σεβασμιότατος επισκέφθηκε την περιοχή, για να τελέσει τις πρώτες ομαδικές βαπτίσεις, δεν το έκανε γιατί οι λίμνες και τα ποτάμια ήταν άνυδρα. Μάλιστα, μια φορά, όταν οι άνθρωποι βρισκόντουσαν σε μεγάλη απόγνωση και απελπισία από την ξηρασία, τέλεσε αγιασμό και διάβασε ειδικές ευχές. Τότε έριξε ο Θεός τόσο νερό που γέμισαν όλες οι λίμνες και τα ποτάμια και οι άνθρωποι ζητούσαν από τον Επίσκοπο να πει – να μιλήσει στον Θεό που προσευχήθηκε και τον πίστευε, αφού άκουσε τις προσευχές τους και έκανε το θαύμα Του –, να σταματήσει, γιατί πλημμύρισε ο τόπος. «Ζητήσαμε νερό αλλά όχι κι έτσι» έλεγαν, χαρακτηριστικά. Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Κυρίου. Έτσι, η πρόσφατη επίσκεψη απέδειξε ότι οι ιερείς μας, της φυλής των Τουρκάνα, εργάζονται με παραδειγματικό ζήλο, πίστη βαθιά και απεριόριστη αφοσίωση. Το έργο του Κυρίου και της Ορθοδοξίας προάγεται και με τον τρόπο αυτό η πρωτόγονη φυλή των Τουρκάνα ευαγγελίζεται «χαράν μεγάλην».

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων