Βαπτίσεις στο Νίας

Ιεραποστολικά βήματα στη Σουμάτρα

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Χαίρετε εν Κυρίω!

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά· δόξα τω Θεώ. Μόλις γύρισα από το νησί Nias, όπου διακόνησα πνευματικά για μερικές μέρες. Σπάνια σάς γράφω, αδελφοί μου, λόγω των ιεραποστολικών μου υποχρεώσεων εδώ στην Ινδονησία. Ανάμεσα σε άλλα, θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά θέματα από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας εδώ.

Η Ιεραποστολή μας στο νησί Nias αριθμεί τρεις ενορίες και ένα σχολείο. Δεν πηγαίνω τακτικά εκεί, διότι δεν έχω χρήματα για να πληρώσω τα ναύλα. Πηγαίνω μόνο μία φορά το χρόνο. Για να πάω και να γυρίσω χρειάζομαι 200 ευρώ. Καλό θα ήταν να πηγαίνω τέσσερις φορές το χρόνο εκεί, δηλαδή δύο στην κοινότητα της Αγίας Αικατερίνας και δύο στους Αγίους Παύλο και Μάρθα, που μας έχτισε η Αδελφότητά σας.

Βαπτίσεις στο Νίας

Στο χωριό Lae Rias έχουμε πέντε χωράφια, τα οποία μάς βοηθήσατε να αγοράσουμε. Εκεί, έχουμε φυτέψει πορτοκάλια, λαχανικά, πιπεριές, μελιτζάνες. Σε κάθε χωράφι υπάρχει και μία οικογένεια που εργάζεται και κατοικεί σε αυτό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μόνιμες καλύβες για τις οικογένειες εκεί, ενώ σε τρία χωράφια δεν έχουμε ακόμη κανονική καλύβα, παρά μόνο πλαστική. Μια καλύβα κοστίζει 1.000 ευρω και έτσι χρειαζόμασταν 3.000 ευρώ για να στεγάσουμε τρεις οικογένειες. Επίσης, καλό θα ήταν να αποκτήσουμε μια φρέζα που θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε πολλά από τα μεροκάματα των εργατών. Μια φρέζα κοστίζει 2.000 ευρώ.

Στο νησί Nias έχουμε τρεις κοινότητες. Εκεί ορίσαμε έναν Ορθόδοξο κατηχητή για να διακονεί. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι απαιτείται μια μοτοσυκλέτα, για να μετακινείται εύκολα από κοινότητα σε κοινότητα. Μια μοτοσυκλέτα εκεί κοστίζει περί τις 2.000 ευρώ.

Το νοσοκομείο μας Θεοτόκος, στην κατασκευή και τον εξοπλισμό του οποίου έχει συμβάλει σημαντικά η Αδελφότητά σας, λειτουργεί κανονικά. Έχει 10 γιατρούς και 20 νοσοκόμες. Κάθε αρχές του μηνός, πρέπει να καταβάλουμε τους μισθούς τους. Το βασικό εισόδημα είναι από τους ασθενείς. Εάν έχει πολλούς ασθενείς, τότε τα βγάζουμε πέρα για τους μισθούς και το ρεύμα. Αλλά εάν δεν έχει ασθενείς, τότε μου ανεβαίνει η πίεση. Σε ποιον να τρέξω να ζητήσω βοήθεια; Έτσι, αδελφοί μου, εάν έχετε τη δυνατότητα, βοηθήστε μας να συγκεντρώσουμε ένα αποθεματικό 15.000 ευρώ, ώστε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις έκτακτες ανάγκες. Βεβαίως, το γνωρίζω ότι είναι πολλά τα χρήματα αυτά, λόγω της οικονομικής σας στενότητας, αλλά ακόμη και η πιο μικρή βοήθεια θα είναι σημαντική για μας.

Πολλά σας ζήτησα και σας κούρασα με τις πολλές μου αιτήσεις. Συγγνώμη για όλα αυτά. Εύχομαι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός να σας ευλογήσει με τα πλούσια αγαθά Του.

Με πολλές ευχές,

π. Χρυσόστομος Manalu

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων