Πατριαρχική επίσκεψη στην κοιτίδα της υποσαχάριας Ορθοδοξίας

Τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Κένυας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Πατριάρχης είχε πολύωρη συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο, πάνω στην πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χώρα.

Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον οικείο Ιεράρχη, επισκέφθηκε τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγκούπολη στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία, την πολύ γνωστή Κιμπίρα. Ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στους χώρους όπου η Μητρόπολη διατηρεί Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, κλινική και τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι μαθήτριες και οι μαθητές επεφύλαξαν, μαζί με τον ιερέα και τους διδασκάλους, θερμότατη υποδοχή, με χορούς και τραγούδια.

IMG_1855

Ο Μακαριώτατος, κατασυγκινημένος, ευχαρίστησε για την υποδοχή και στη συνέχεια διένειμε σε όλα τα παιδιά γλυκίσματα και εικονίτσες. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε, ακριβώς πίσω από την παραγκούπολη, το μόλις αποπερατωθέν ορφανοτροφείο, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του υπερσύγχρονου κτηριακού συγκροτήματος. Ακολούθως, επισκέφθηκε τρία άλλα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στις περιοχές Καουαγκουάρε, Ριρόνι και Κερέιτα. Σε όλα τα σχολεία ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε και διένειμε δώρα στα παιδιά.

Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον ιερό ναό του Αγίου Τίτου στο χωριό Μουκούι με το παρακείμενο Ορθόδοξο Γυμνάσιο και νηπιαγωγείο, καθώς και τις ενορίες Αγίου Παντελεήμονος Κέρουα, Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, όπου υπάρχει Γυμνάσιο αγοριών της ίδιας ενορίας και Μεταμορφώσεως Καμάγκου, όπου η ενορία διατηρεί μικτό γυμνάσιο και ιατρικό κέντρο. Επιστρέφοντας, αργά το απόγευμα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον ιερό ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Δογόττο, όπου τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Επισκόπου Νιτρίας Γεωργίου Γκαδούνα, πρώτου Αφρικανού Επισκόπου Κένυας. Επισκέφθηκε, επίσης, το παρακείμενο ιατρείο της ενορίας.

Το βράδυ, παρακάθισε σε επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Ρώσσος πρέσβης στην πρεσβευτική κατοικία. Σ’ αυτό παρακάθισαν, επίσης, οι πρέσβεις των χωρών Ελλάδας και Αιγύπτου. Την επομένη, παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου ο Αιγύπτιος Πρέσβης, όπου παρέστησαν όλοι οι πρέσβεις των Μουσουλμανικών κρατών.

IMG_1889

Στις 16 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄». Στην αρχή, οι ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής έψαλλαν μελωδικότατα τη δοξολογία και τη φήμη του Πατριάρχη στα ελληνικά.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που για, πρώτη φορά, βρίσκεται στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στην Πατριαρχική Σχολή. Απευθυνόμενος προς τους ιεροσπουδαστές, τους παρότρυνε να επωφεληθούν κατά τη διάρκεια της φοιτήσεώς τους εδώ, για να μπορέσουν, επιστρέφοντας στις χώρες τους, να υπηρετήσουν, με τις γνώσεις που θα αποκτήσουν, το ήθος και το μεγαλείο της Ορθοδοξίας. Στη φετινή πρώτη τάξη φοιτούν είκοσι ιεροσπουδαστές από χώρες της Αφρικής εκτός από την Κένυα, Μπουρούντι, Ρουάντα, Ουγκάντα, Μαλάουι, τους οποίους ο Μακαριώτατος χειροθέτησε αναγνώστες. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος πρόσφερε δώρο μια εικόνα της Παναγίας με την επιγραφή στα Σουαχίλι «Η μητέρα των ορφανών», περιστοιχιζόμενη από μικρά Αφρικανόπουλα.

math1

Μετά από ολιγόλεπτο διάλειμμα, ο Μακαριώτατος παρέστη μέσα στον ναό του Αγίου Μακαρίου σε κληρικολαϊκή σύναξη εκπροσώπων της Εκκλησίας και των γύρω ενοριών. Στους παρευρισκόμενους μίλησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καμερούν Γρηγόριος και Γουινέας Γεώργιος και ο Μακαριώτατος απάντησε στις ερωτήσεις των κληρικών και λαϊκών.

Η 18η Οκτωβρίου 2014 ήταν μια ιστορική και ξεχωριστή μέρα για την Ιερά Μητρόπολη Κένυας. Στις 11 το πρωί άρχισε η τελετή αποφοίτησης των φοιτητών και φοιτητριών του Ορθόδοξου Κολλεγίου της Αφρικής. Η παρουσία του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας έδωσε ιδιαίτερη τιμή και αίγλη στο όλο πρόγραμμα, αφού, πρώτη φορά, παρίστατο ο Πνευματικός Ηγέτης της Αφρικανικής Ορθοδοξίας Θεόδωρος ο Β΄. Το πρόγραμμα της όλης τελετής περιλάμβανε ομιλίες, προσευχές, εκτέλεση τραγουδιών από διάφορες χορωδίες, της Πατριαρχικής Σχολής και του Διδασκαλικού Κολλεγίου, ταλαντούχων Ορθοδόξων τραγουδιστών, όπως και παιδιών του Δημοτικού.

Ο Μακαριώτατος συγχάρηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του τον Σεβασμιώτατο, που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται και προσπαθεί να στηρίξει και να προαγάγει το έργο της εκπαίδευσης στην Κένυα. Χαίρεται, γιατί, για μια ακόμη φορά, διαπιστώνει την πρόοδο σ’ όλους τους τομείς και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει, όπως πάντα, να συμπαρίσταται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάπτυξη της Εκκλησίας, σ’ αυτή την ευλογημένη χώρα της Κένυας. Απευθυνόμενος σ ‘ αυτούς που τελείωσαν το Κολλέγιο, ευχήθηκε κάθε καλό στη νέα τους πορεία και επιδαψίλευσε τις πατριαρχικές του ευλογίες. Στο τέλος, ο Μακαριώτατος με τους άλλους επισήμους επέδωσαν τα πτυχία στους αποφοίτους.

math4

Ο κ. Θεόδωρος δεν παρέλειψε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στους χώρους της Μητροπόλεως Κένυας να τελέσει τρισάγιο στους τάφους των αειμνήστων Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Έκο, Φιλλανδού ιεραπόστολου, που για τρεις δεκαετίες εργάστηκε παραδειγματικά στην Κένυα πρώτα σαν εκπαιδευτικός και μετά σαν κληρικός, της αείμνηστης «μάμας» Σταυρίτσας Ζαχαρίου, που κι αυτή εργάστηκε ακούραστα, μέχρι την κοίμησή της, του αείμνηστου πρωτοπόρου Αφρικανού ιερέως π. Ελευθερίου Ντούαρου.

Το πρωί της 19ης Οκτωβρίου η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄ λειτούργησε στον Καθεδρικό ναό των Αγίων Αναργύρων στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι. Μαζί του είχε συλλειτουργούς τους Σεβασμιώτατο Κένυας κ. Μακάριο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο και πλειάδα Αφρικανών ιερέων. Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας χειροτόνησε σε διάκονο τον δευτεροετή ιεροσπουδαστή της Πατριαρχικής Σχολής Ιωάννη Καρακάσια, που προέρχεται από τη φυλή των Λούγια. Στο τέλος της θείας λειτουργίας, εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που του δόθηκε να ξεκινήσει τη δεύτερη δεκαετία της Πατριαρχίας του από τη Μητρόπολη Κένυας. Είπε χαρακτηριστικά: Εδώ είναι στο κέντρο της ιεραποστολής μας στην Αφρική.

IMG_2282

Τις πρωινές ώρες της 22ας Οκτωβρίου η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄ περατώσας επιτυχώς την ποιμαντική του επίσκεψη στην Κένυα, αναχώρησε, επιστρέφων στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια. Πλημμυρισμένος με αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο για την επιτυχή και ευλογημένη επίσκεψή του στην Κένυα. Ο δε Σεβασμιώτατος εξέφρασε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του, του κλήρου και του λαού για την τόσο πλούσια επίσκεψη, με πνευματική στήριξη στο πολυσχιδές έργο που επιτελείται στην Κένυα.

Δεν ήταν μια συνηθισμένη τυπική ποιμαντική επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Ήταν μια ανεπανάληπτη βαθιά και σε πλούσια πνευματικά μηνύματα επίσκεψη, που συνόψιζε την όλη πολιτεία και τον χαρακτήρα του Πνευματικού Ηγέτη της Μαύρης Ηπείρου. Οι Αφρικανοί τον περίμεναν και ήθελαν να τον δουν από κοντά να του φιλήσουν το χέρι, να μην τον βλέπουν μόνο στις φωτογραφίες και στα ημερολόγια του τοίχου που εκδίδει κάθε χρόνο η Μητρόπολη. Η επίσκεψή του σε ανώτατες σχολές, κλινικές, σχολεία και Ιερούς Ναούς ήταν μια πανδαισία, ένα αποκαλυπτικό μωσαϊκό, διακοσμημένο με τις αρετές του Προκαθημένου της αγάπης, της ταπείνωσης, της αποδοχής των πάντων όπως είναι, της καλής και αφελούς καρδίας του, το χαμόγελο της καλοσύνης και της αθωότητας του, το λαμπερό του πρόσωπο, οι κινήσεις του, ακόμα και το βάδισμά του, τα έδειχναν όλα και αποκάλυπταν το μεγαλείο της ψυχικής του δύναμης και αντοχής…

math3

Μα το πιο συγκλονιστικό ήταν η επίσκεψη, για πρώτη φορά, Προκαθήμενου στην παραγκούπολη της Κιμπίρας, εκεί που οι άνθρωποι και, ιδιαίτερα, τα μικρά παιδιά ζουν περιφρονημένα και εγκαταλειμμένα. Έμεινε μαζί τους, αφουγκράστηκε, μοιράστηκε τον πόνο, τις αγωνίες, τις θλίψεις και τις περιπέτειές τους, σφίγγοντας το χέρι του με το δικό τους, θέλοντας να τους μηνύσει ότι υπάρχει ελπίδα. Ένας Πατέρας με απέραντη την καλοσύνη της μοιρασιάς μαζί τους, περπάτησε και γεύθηκε τον καθημερινό Γολγοθά τους, αγκάλιασε τα σκελετωμένα χεράκια τους και τους υποσχέθηκε ότι θα τους έχει πάντα μέσα του, στα κατάβαθα της καρδιάς του και θα συνεχίζει να συμπορεύεται μαζί τους.

Ο Κένυας Μακάριος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων