Έκθεση Αποτελεσμάτων 2014

Περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγνοούν το Ευαγγέλιο του Χριστού. Δεν έχουν ακούσει ποτέ τους λόγους του Θεανθρώπου και δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να δεχτούν μια πρόσκληση σε μετάνοια. Οι αριθμοί είναι τεράστιοι, αλλά η δύναμη του Θεού απεριόριστη. Γι’ αυτό, μερικές δεκάδες άνθρωποι σήμερα συνεχίζουν το ιεραποστολικό έργο που ξεκίνησε την ημέρα της Πεντηκοστής. Με ελάχιστα μέσα, διανύουν πελώριες αποστάσεις για να συναντήσουν τον κάθε συνάνθρωπο και να τον καλέσουν στο Σώμα του Χριστού.

Το 2014 ήταν το 52ο έτος για την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Και ήταν με τη χάρη του Θεού ένα έτος γεμάτο αγάπη, ζωντάνια και πρόοδο για τον ιερό σκοπό μας. Μόνο κατά το 2014, συγκεντρώσαμε από δικές σας δωρεές το ποσό των 711.228,49 € για την εξωτερική Ιεραποστολή και χρηματοδοτήσαμε εν όλω ή εν μέρει περισσότερα από 30 έργα και προγράμματα των ιεραποστολικών κλιμακίων.

Από τα χρήματα αυτά:

  • Ποσό 436.661,00 € διατέθηκε με τη μορφή χρηματικών εμβασμάτων προς τα ιεραποστολικά κλιμάκια.
  • Ποσό 98.809,48 € διατέθηκε για την ενίσχυση των ιεραποστολικών κλιμακίων σε είδος.
  • Ποσό 18.885,49 € διατέθηκε για κοινωνικά βοηθήματα σε Ορθόδοξους φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα με προοπτική να εργαστούν ιεραποστολικά στις χώρες καταγωγής τους.
  • Ποσό 111.056,66 € αποτελείται από δωρεές που δόθηκαν για συγκεκριμένο σκοπό που έχει προγραμματιστεί να εκπληρωθεί μέσα στο 2015.
  • Το υπόλοιπο ποσό διατέθηκε για την προβολή του ιεραποστολικού έργου και λειτουργικές δαπάνες της Αδελφότητας.
Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους, Καμερούν
Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους, Καμερούν

Έργα

Ιεροί Ναοί

Κατά το έτος 2014 ξεκίνησε ή ολοκληρώθηκε η κατασκευή οκτώ Ιερών Ναών σε χώρες της Αφρικής, με χρηματοδότηση από την Αδελφότητα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του έτους δόθηκαν 183.600 € για την ανοικοδόμηση Ιερών Ναών για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των νέων Ορθοδόξων σε χώρες της Αφρικής. Συγκεκριμένα, οι Ιεροί Ναοί είναι: των Αγίων Αρχαγγέλων στη Μαδαγασκάρη, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Gungu του Κονγκό (ΛΔΚ), του Αγίου Κοσμά και Δαμιανού Nkhuwala, Μαλάουι, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Bombo Ουγκάντας, των Αγίων Λουκά Κριμαίας και Αγίων Ταξιαρχών στο Μπουρούντι, του Αγίου Χαραλάμπους στο Καμερούν, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ουγκάντα & των Αγίων Ιωάννου Προδρόμου, Δημητρίου και Γεωργίου στο Μπουρούντι.

Με τον τρόπο αυτό, οι νεοφώτιστοι Ορθόδοξοι θα έχουν πλέον τη δική τους εκκλησία για να συγκεντρώνονται, να προσεύχονται και να οικοδομούνται πνευματικά.

Έργα νερού

Κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό. Για το λόγο αυτό, εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες διανύουν καθημερινά ακόμη και παραπάνω από 10 χιλιόμετρα για να μεταφέρουν στο σπίτι τους καθαρό πόσιμο νερό. Για να βοηθήσουν τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, οι Ιεραπόστολοι δημιουργούν στις χώρες όπου διακονούν έργα παροχής πόσιμου νερού, όπως πηγάδια, δεξαμενές, αντλίες νερού. Κατά το 2014, με την αγάπη σας κατασκευάσαμε 7 πηγάδια στη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι και την Κένυα. 2.500 άνθρωποι έχουν πλέον πρόσβαση σε καθαρό νερό!

Αντλία νερού στο Ntcheu, Μαλάουι
Αντλία νερού στο Ntcheu, Μαλάουι

Κλινικές

Η πιο συνηθισμένη ευχή μεταξύ των ανθρώπων είναι η υγεία, είτε βρίσκονται σε χώρες πλούσιες ή φτωχές. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή κατασκευάζει σε διάφορες χώρες κλινικές και ιατρεία για την παροχή ιατρικής περίθαλψης δωρεάν ή με προσιτό κόστος. Κατά το 2014 χρηματοδοτήσαμε τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας «Παναγιώτης Παπαδημητρακόπουλος» στο Bombo της Ουγκάντας και του Νοσοκομείου «Θεοτόκος» στο Medan της Ινδονησίας με το ποσό των 15.000 €.

Στο Νοσοκομείο "Θεοτόκος", Medan
Στο Νοσοκομείο “Θεοτόκος”, Medan

Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών

Κατασκευάστηκε ένα εργαστήριο Φυσικών Επιστημών στο Larteh της Γκάνας. Για το έργο αυτό δόθηκαν 50.000 € εκ των οποίων οι 20.000 € εκταμιεύτηκαν εντός του 2014. Το εργαστήριο θα εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών των Ορθοδόξων εκπαιδευτηρίων της πόλης.

Προγράμματα

Συσσίτια

Οι περισσότεροι ιεραπόστολοι διακονούν σε χώρες, όπου η πείνα είναι καθημερινός επισκέπτης. Για το λόγο αυτό, οργανώνουν συσσίτια για το λαό των χωρών αυτών, όπου οι άνθρωποι μπορούν να προσέλθουν και να πάρουν ένα πιάτο φαΐ, ανεξάρτητα από την προέλευση, το φύλο ή τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Αυτά τα συσσίτια τα στηρίξαμε κατά το 2014 με 60.250 €.

Συσσίτιο στο Antananarivo
Συσσίτιο στο Antananarivo

Βαπτίσεις

Πρωταρχικό έργο της Ιεραποστολής είναι να συναντήσει τον μακρινό μας συνάνθρωπο, να του αποκαλύψει τα μυστήρια του Θεού και να τον προσκαλέσει στην Εκκλησία Του. Και αυτό το έτος, συμμετείχατε στο πρόγραμμα των Βαπτίσεων με το ποσό των 16.200 € και δώσατε τη δυνατότητα στους ιεραποστόλους μας να κάνουν περισσότερη Ιεραποστολή.

Εκπαιδευτική υιοθεσία

Με το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής υιοθεσίας δίνετε τη δυνατότητα σε νέους μαθητές και φοιτητές της Αφρικής να σπουδάσουν. Έτσι, και το έτος αυτό δόθηκαν περισσότερες από 23.000 € για την εκπαίδευση νέων ανθρώπων στο Κονγκό, την Ινδονησία, τη Νιγηρία, την Ουγκάντα, τη Σιέρρα Λεόνε.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Κατά το έτος 2014, με τη δική σας βοήθεια, αποστείλαμε 3 container με ανθρωπιστική βοήθεια στη Σιέρρα Λεόνε και τη Μαδαγασκάρη. Το συνολικό κόστος ανήλθε στις 98.809,48 €.

Φόρτωση container στην Αποθήκη μας στο Φίλυρο για τη Σιέρρα Λεόνε
Φόρτωση container στην Αποθήκη μας στο Φίλυρο για τη Σιέρρα Λεόνε

Έκτακτη βοήθεια

Σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Δύο από τους μεγαλύτερους κινδύνους ήταν η επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα στη Σιέρρα Λεόνε και οι καταστροφικοί μουσώνες στη Σουμάτρα της Ινδονησίας. Για τις ανάγκες αυτές και χάρη στη δική σας άμεση ανταπόκριση, η Αδελφότητά μας απέστειλε 14.200 € στο Medan της Ινδονησίας για την αποκατάσταση ζημιών, ενώ στη Σιέρρα Λεόνε στείλαμε 16.500 € ευρώ και ένα εμπορευματοκιβώτιο με τρόφιμα και είδη προστασίας από τον ιό.

Λοιπές ανάγκες

Εκτός από όλα αυτά, η καθημερινότητα στα ιεραποστολικά κλιμάκια γεννά κι άλλες ανάγκες. Έτσι, δόθηκε το ποσό των 65.361 € για σκοπούς, όπως η μισθοδοσία κληρικών στην Κένυα και την Κορέα, η αγορά γης στην Κατάγκα του Κονγκό (ΛΔΚ) και το Κονγκό Μπραζαβίλ, το νέο ιεραποστολικό άνοιγμα στο Σουδάν και οι ανάγκες του ορφανοτροφείου αρρένων στο Impfondo του Κονγκό.

Οι καταπληκτικοί υποστηρικτές μας

Τίποτα από όλα αυτά δε θα ήταν δυνατό χωρίς τους 1514 υποστηρικτές μας από 22 χώρες που νοιάζονται για την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή και συνεισέφεραν από το πλεόνασμα ή το υστέρημά τους για την προώθηση του έργου της με διάμεση δωρεά 100 €.

Χώρες

Για άλλη μία χρονιά, δραστηριοποιηθήκαμε και προσφέραμε τη βοήθεια που μας εμπιστευτήκατε σε 21 χώρες, όπου γίνεται Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Η βοήθεια κατανεμήθηκε ως εξής:

image001

Αντίκτυπος

Με τη χάρη του Θεού και παρά την οικονομική κρίση, η Αδελφότητά μας συνεχίζει να μεταφέρει την πλούσια στήριξη που προσφέρετε για τους Ορθοδόξους ιεραποστόλους. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε μεταφέρει σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του ιεραποστολικού έργου.

image002

Συνάξεις

Εννιά μήνες το χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή, συναντιόμαστε στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Θεσσαλονίκη για συμπροσευχή και συνεκκλησιασμό. Αμέσως μετά στην αίθουσα της Αδελφότητάς μας, Μακένζυ Κινγκ 6, γίνονται μηνιαίες ενημερωτικές συνάξεις για την Εξωτερική Ιεραποστολή με τη συμμετοχή Ορθοδόξων ιεραποστόλων. Κατά το 2014 φιλοξενήσαμε: τους Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριο, Καρθαγένης κ. Αλέξιο, Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιο, Μουάνζας κ. Ιερώνυμο, τον Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο, τον π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο από τη Σιέρρα Λεόνε, τον π. Πολύκαρπο Αγιαννανίτη από τη Μαδαγασκάρη και τον π. Ερμόλαο Ιατρού από το Μαλάουι.

* * *

Σας ευχαριστούμε όλους για άλλο ένα υπέροχο έτος! Εκτιμούμε αφάνταστα την υποστήριξή σας, την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και το πάθος σας για τη διάδοση της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης μας σε όλο τον κόσμο. Ας προσευχηθούμε όλοι το 2015 να είναι ένα καλύτερο και πιο καρποφόρο έτος για την Εξωτερική Ιεραποστολή αλλά και για όλους τους ανθρώπους.

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων