Ένα ευχαριστώ δε φτάνει

Φίλοι και φίλες της Ιεραποστολής,

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.

Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που ο Πανάγαθος Θεός με οδήγησε στην Ιεραποστολή. Tο 1996, ήρθε στην Ελλάδα ο μακαριστός Μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κυρός Θεόδωρος Nankyama, βαριά άρρωστος. Όταν πήγα να τον δω, με παρακάλεσε να κατέβω μαζί του στην Ουγκάντα, για να βοηθήσω την Εξωτερική Ιεραποστολή. Τα έχασα πραγματικά, διότι ο κυρός Θεόδωρος ήταν για μένα τα πάντα. Με είχε μαζέψει από ένα κεντρικό δρόμο της Καμπάλας, όπου γύριζα σαν αδέσποτο σκυλί και με φρόντισε για τα πάντα. «Τι να κάνω τώρα που είναι άρρωστος; σκέφτηκα. Θα πάω για λίγο και μόλις γίνει καλά, ξαναέρχομαι στην Ελλάδα».

Δυστυχώς, ο κυρός Θεόδωρος δεν έγινε καλά, αλλά κοιμήθηκε εν Κυρίω. Στην κηδεία του είδα κάτι που με συγκλόνισε. Ήταν τα παιδιά τα ορφανά, φτωχά και αδέσποτα, που ο Δεσπότης είχε μαζέψει κοντά του. Όλα είχαν μία ερώτηση: «Ποιος θα μας αναλάβει από εδώ και πέρα;». Τότε άκουσα μια φωνή μέσα μου, που έλεγε, «εγώ»· και πράγματι εκείνη τη μέρα αποφάσισα να μείνω κοντά σ’ αυτά τα παιδιά.

Το ίδιο έτος, 1997, ο νέος Μητροπολίτης της Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κ. Ιωνάς με διόρισε εφημέριο στην ιστορική ενορία της Μεταμόρφωσης στο χωριό Degeya. Ιστορική ενορία, επειδή αυτή υπήρξε η πρώτη ενορία των ντόπιων Αφρικανών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το πρώτο μου γράμμα το έγραψα στον Παναγιώτη Παπαδημητρακόπουλο – αιωνία η μνήμη του! Σε λίγες μέρες είχα λάβει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για το ορφανοτροφείο. Από τότε μέχρι και σήμερα η Αδελφότητα δεν έχει φύγει από το πλευρό μου. Πολλές φορές μάς έχει βοηθήσει στα συσσίτια, στην ανοικοδόμηση δύο δημοτικών σχολείων στην περιοχή και στην εκπαιδευτική υιοθεσία. Δύο παιδιά έχουν σπουδάσει μέχρι το Πανεπιστήμιο, κτίσαμε ένα κέντρο υγείας στη μνήμη του αοίδιμου Παναγιώτη, αποκτήσαμε ένα μύλο, ένα τρακτέρ, και η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ολοκληρώνεται. Σας είμαστε πολύ ευγνώμονες!

Δεκαπέντε παιδιά από το ορφανοτροφείο έχουν χειροτονηθεί ιερείς με επικεφαλής τον πατέρα Παύλο Nzalambi, το νέο αρχιερατικό επίτροπο της Μητρόπολης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας, και τον ιερομόναχο πατέρα Πρόδρομο, ηγούμενο του πρώτου ανδρικού μοναστηριού της Ουγκάντας. Έξι κορίτσια από το ορφανοτροφείο έχουν γίνει παπαδιές. Τρία κορίτσια έχουν γίνει μοναχές με επικεφαλής την αδελφή Μαρία, ηγουμένη του πρώτου γυναικείου μοναστηριού της Οσίας Μαρίας. Σε λίγες εβδομάδες, αναχωρούν για τη Ρόδο άλλα τρία κορίτσια, για να δοκιμαστούν σε ένα γυναικείο μοναστήρι και να προετοιμαστούν για την ίδρυση δεύτερου γυναικείου μοναστηριού. Πολλοί καθηγητές, δάσκαλοι, νοσοκόμες, γιατροί, δικηγόροι, αστυνομικοί, κατηχητές και κατηχήτριες…

Συνεχίζουμε να περιμένουμε το υστέρημά σας, για να κρατήσουμε, όσο μπορούμε, ανοιχτά τα κέντρα της προσφοράς.

Ευχόμαστε πάσα παρά του Κυρίου χάρη και ευλογία και καλή ιεραποστολική χρόνια.

π. Ιωάννης Kibuuka

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων