Ι. Μητρόπολη Σιγκαπούρης

Επίσκοπος ο Σεβασμιώτατος κ. Κωνσταντίνος. Η Επισκοπή ιδρύθηκε το 2008 και ο πρώτος επίσκοπος εκλέχτηκε το 2011. Περιλαμβάνει τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, το Τιμόρ, τις Μαλδίβες, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και το Αφγανιστάν. Σημαντικό ιεραποστολικό έργο υπάρχει στην Ινδία, την Ινδονησία και το Πακιστάν.

Ευλογίες και προκλήσεις στη Σουμάτρα

Πριν από 5 μήνες

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής, χαίρετε εν Κυρίω!

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Ελπίζω να είστε κι εσείς όλοι καλά με την προστασία Του. Θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά πράγματα από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας εδώ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Από τις 23 έως τις 26 Δεκεμβρίου 2016 κατέβηκα στην κοινότητά μας της Αναστάσεως του Κυρίου στο χωριό Siparbue. Έμεινα εκεί, για να τους δώσω μερικές συμβουλές, καθώς εδώ και 2 χρόνια έχει κοιμηθεί ο ιερέας τους π. Αθανάσιος. Μέχρι τώρα δεν έχει έρθει άλλος ιερέας. Έτσι, για να λειτουργηθούν οι κοινότητες μας, εδώ στην επαρχία Tarutung, πρέπει να κατεβαίνει κάποιος από την πόλη Μενταν, είτε εγώ είτε ο π. Θεοδόσιος. Τις ημέρες εκείνες, τελέσαμε μερικές ιερές ακολουθίες (Θεία Λειτουργία, Βάπτισμα) και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Χάρηκαν πάρα πολύ, διότι μείναμε κοντά τους. Προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό, να τους στείλει έναν ιερέα.

Η κατάσταση στην Ινδονησία δεν είναι καλή, διότι φανατικοί Μουσουλμάνοι έχουν ξεσηκωθεί και θέλουν να εφαρμόσουν τη σαρία σε όλη την Ινδονησία. Ο κόσμος δεν τους θέλει, διότι εδώ έχουμε πολλές φυλές και θρησκείες. Έχουν κάνει πάρα πολλές επιθέσεις, κάψανε εκκλησίες, ρίξανε βόμβες σε χριστιανικές περιουσίες. Εάν κάποιος Χριστιανός θέλει να διεκδικήσει κάποια ηγετική θέση, τον εμποδίζουν με κάθε τρόπο. Να προσεύχεστε, αδελφοί μου, να μας φυλάει ο Παντοδύναμος Θεός.

Λάβαμε τη δωρεά σας, ύψους  7.000 ευρώ, και σας ευχαριστούμε πολύ. Τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε την ανέγερση του σπιτιού του ιερέα. Έχουμε προγραμματίσει τις βαπτίσεις και πληρώσαμε και όλα τα δίδακτρα του Στεφάνου για το Πανεπιστήμιο. Φέτος, Θεού θέλοντος, θα τελειώσει τις σπουδές του και θα αρχίσει να ψάχνει για δουλειά, για να βοηθήσει τα μικρά ορφανά αδέρφια του, που άφησε ο π. Αθανάσιος.

Αδελφοί μου, ένας άλλος υιός του πατρός Στεφάνου, ο Κοσμάς, επιθυμεί πολύ να γίνει αγιογράφος. Ο Αρχιεπίσκοπος της Αυστραλίας κ. Στυλιανός τον προσκάλεσε να γίνει αγιογράφος αλλά και θεολόγος. Όλα τα έξοδα εκεί θα τα καλύψει η Αρχιεπισκοπή, όμως για να μπει στην Αυστραλία, πρέπει να μάθει τη γλώσσα και να περάσει τις απαιτούμενες εξετάσεις. Όπως γνωρίζετε, εμείς οι ιερείς εδώ στην Ινδονησία δεν παίρνουμε μισθούς. Έτσι δεν έχω την δυνατότητα να στείλω τον Κοσμά να μάθει τη γλώσσα, γι’ αυτό προστρέχω στην αγάπη σας. Στο μέλλον θα χρειαστούμε έναν ντόπιο αγιογράφο για την Ιεραποστολή μας, γι αυτό ο Κοσμάς είναι μια απάντηση για μας. Αν είναι δυνατόν, αδελφοί μου, να τον βοηθήσετε για να μπορέσει να μάθει τη γλώσσα. Το κόστος θα φτάσει στις 3.000 ευρώ. Αυτά είναι τα νέα μας, αδελφοί μου. Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να Σας πλουτίζει με τα πλούσια αγαθά Του και στο νέο έτος 2017.

π. Χρυσόστομος Manalu

Ο πόνος του αποχωρισμού

Πριν από 7 μήνες

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,
Χαίρετε πάντοτε εν Κυρίω!

Σπεύδω καθυστερημένα να σας ενημερώσω ότι λάβαμε τη δωρεά σας ύψους 5.000 ευρώ και ειλικρινά σάς ευχαριστώ εκ βάθους ψυχής.

Την τελευταία περίοδο, ήμουν στο νοσοκομείο, μέρα και νύκτα, δίπλα σε ενα 6χρονο κοριτσάκι, που ξαφνικά, ενώ ήταν υγιές και χαρούμενο, έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία, η οποία εκδηλώθηκε με δυνατό πονοκέφαλο. Το πήγα αμέσως στο γιατρό, αλλά εκεί εχασε τις αισθήσεις του και δεν ξαναξύπνησε. Έπειτα το πήγα στο νοσοκομείο και ξόδευσα ό,τι ειχα στην άκρη. Διασωληνώθηκε κι έπεσε σε βαθύ κώμα. Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή δεν έδωσαν ελπίδες, αλλά εγώ ήλπιζα σε ένα θαύμα. Τρείς φορές την ημέρα με άφηναν να μπαίνω στην εντατική και να το βλέπω. Του μιλούσα, του φώναζα, μήπως και με ακούσει και ξυπνήσει. Παρακαλούσα το Θεό, την Παναγία μας και όλους τους Αγίους. Πριν τρεις μέρες αναπαύθηκε. Ό,τι κρίνει ο άγιος Θεός.

Αυτή την εβδομάδα στη Δυτική Βεγγάλη τα πάντα είναι κλειστά, λόγω ινδουιστικών εορτών. Κανείς δε δουλεύει εκτός από μένα. Το προσωπικό του ορφανοτροφείου είναι σε άδεια λόγω της γιορτής και έτσι εγώ κάνω και χρέη μαγείρισσας. Πιο πολύ συντονίζω, γιατί τα μεγάλα κορίτσια με βοηθάνε. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!

Να είσαστε όλοι καλά και μη σταματάτε να προσεύχεσθε για μας.

Με την εν Χριστώ αγάπη
αδελφή Νεκταρία

Οι καρποί της Θεολογικής Σχολής

Πριν από 7 μήνες

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Θα ήθελα να σας γράψω μερικά νέα μας από την Ινδονησία.

  1. Στις 25 Αυγούστου, έγινε η χειροτονία του πατρός Χαρίτωνος εις πρεσβύτερον στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο Μεντάν. Είναι μεγάλη ευλογία για μας, που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας στην Ινδονησία αποκτά ακόμη ένα λειτουργό. Ο π. Χαρίτων κατάγεται από το νησί αυτό και είναι πτυχιούχος της Θεολογικής μας Σχολής. Επίσης, και η πρεσβυτέρα του είναι πτυχιούχος της Σχολής μας και έχει δίπλωμα εκπαιδευτικού. Έχουν ένα κορίτσι, που λέγεται Ευγενία. Ο π. Χαρίτων θα διακονεί στο Νίας, διότι εκεί έχουμε τρεις κοινότητες. Επίσης, λειτουργεί εκεί το Ορθόδοξο Σχολείο του Αγίου Νικολάου με 135 μαθητές. Ο π. Χαρίτων με την οικογένειά του θα μένουν σε ένα μικρό δωματιάκι του σχολείου. Γι’ αυτό, αν έχετε τη δυνατότητα, σας παρακαλώ να μας βοηθήσετε να τους φτιάξουμε ένα μόνιμο σπιτάκι.
  2. Φέτος, αποφοίτησαν από τη Θεολογική μας Σχολή του Αγίου Παύλου 87 φοιτητές. Η αποφοίτηση έγινε στις 27 Αυγούστου και ήταν παρών και ο ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης κ. Κωνσταντίνος.
  3. Στη Θεολογική μας Σχολή έχουμε πέντε μεταπτυχιακούς φοιτητές, που τους προετοιμάζουμε να γίνουν ιερείς, μόλις τελειώσουν τις σπουδές τους. Έχουμε ένα μικρό σπίτι, όπου τους φιλοξενούμε για τις σπουδές τους, Δεν μπορούμε όμως να τους παρέχουμε άλλη υποστήριξη. Εάν είναι δυνατόν, να τους βοηθήσετε.
  4. Με τα χρήματα που μας απέστειλε η Αδελφότητά σας, αγοράσαμε μία μοτοσυκλέτα για τον μεταπτυχιακό μας φοιτητή Ελευθέριο, ο οποίος διδάσκει σε πολλά κατηχητικά και διανύει μακρινές αποστάσεις. Είναι παντρεμένος και, για να καλύψει τα έξοδα της οικογένειάς του, εργάζεται στα χωράφια. Να εύχεστε να τους ενδυναμώσει ο Θεός.
  5. Το σπίτι μας είναι γεμάτο ευλογίες! Έχουμε πολλά παιδιά που μένουν μαζί μας σαν να είναι δικά μας. Συνολικά τώρα είναι 16 άτομα. Έχουμε μια αρκετά μεγάλη κουζίνα, για να εξυπηρετούμε τις ανάγκες τους. Τα πρωινά το σπίτι μας αδειάζει, γιατί όλοι φεύγουν για τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά τους. Όπως διάβασα κάποτε, αν θέλεις να κερδίσεις κάτι σε σύντομο χρόνο, φύτεψε καλαμπόκια· αν θέλεις να κερδίσεις κάτι για 10 χρόνια, φύτεψε δέντρα· αν όμως θέλεις να κερδίζεις κάτι για 50 χρόνια, επένδυσε στην παιδεία και στείλε τα παιδιά στο σχολείο. Γι’ αυτό κι εμείς ποτέ δε σταματάμε να έχουμε πολλά παιδιά κοντά μας και να τα σπουδάζουμε με δικά μας έξοδα, για να εξασφαλίσουμε το μέλλον  της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτό, σας ευχαριστούμε για τις 4.000 ευρώ, που μας στείλατε για την κάλυψη των διδάκτρων τους.

Αυτά είναι, αδελφοί μου, τα νέα μας. Εύχομαι ο Κύριος Ιησούς Χριστός να σας ευλογεί με τα πλούσια αγαθά Του.

π. Χρυσόστομος Manalu

Νίας: Το νησί των πρασίνων

Πριν από 1 έτος

Το νησί Νίας βρίσκεται στα δυτικά της Σουμάτρας Ινδονησίας. Πριν από 10 χρόνια, πέρασε ένα μεγάλο τσουνάμι και σάρωσε όλα τα παράλια και τους κατοίκους τους. Πάνω από 350.000 πέθαναν τότε και μερικοί δε βρέθηκαν καν. Χρόνια τώρα, τα μέλη των οικογενειών τους ψάχνουν παντού και δεν τους βρίσκουν.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, τα βήματα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής με οδήγησαν εκεί πριν από 10 χρόνια. Ένας απλός Ορθόδοξος ιερέας από τη μακρινή Αυστραλία, ο π. Νικόλαος Μαρκέτος, επισκέφθηκε το νησί. Τον ακολούθησα. Μόλις φθάσαμε εκεί, ο π. Νικόλαος είδε την καταστροφή, ύψωσε τα χέρια του στον ουρανό και ζήτησε την ευλογία του Κυρίου, για να κάνει κάτι στο κατεστραμμένο νησί.

id1

Τελικά πήρε την απόφαση και ίδρυσε εκεί ένα σχολείο και μία κλινική δίπλα-δίπλα. Αρχικά, οι μαθητές ήταν 25 άτομα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου έφτασαν σε αριθμό τους 170. Στη συνέχεια χτίστηκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ενώ ακολούθησε ο Ι.Ν. της Αγίας Αικατερίνας. Τέλος, το 2011, με δωρεά ανώνυμου δωρητή μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, μπορέσαμε να χτίσουμε και τον τρίτο Ιερό Ναό των Αγίων Παύλου και Μάρθας, για να καλύψουμε τις ανάγκες των πιστών μας. Σας ευχαριστούμε ολόψυχα για τη μεγάλη αυτή βοήθειά σας.

Πριν από ένα χρόνο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος χειροτόνησε στο νησί ένα διάκονο. Εκτός από τις τρεις ενορίες, όπου διακονεί, είναι και διευθυντής του σχολείου μας «Άγιος Νικόλαος». Ο διάκονος αυτός είναι ο π. Χαρίτων Zega, που είναι νιόπαντρος και έχει ένα κοριτσάκι. Προσεύχομαι στον Πανάγαθο Θεό να γίνει και ιερέας, για να μπορεί να υπηρετεί εκεί με όλες τις απαραίτητες τελετές.

Με όλα αυτά τα ευχάριστα νέα, έχουμε και την αγωνία πώς να αυξήσουμε το ιεραποστολικό μας έργο. Ο π. Χαρίτων διαμένει με την οικογένειά του σε ένα δωμάτιο του σχολείου. Βέβαια, δεν είναι κατάλληλος χώρος για να μένει κανείς, αλλά τι να κάνουμε; Όλα εδώ στην καινούργια Ιεραποστολή μας είναι περιορισμένα. Αρχικά σκέφθηκα να οικοδομήσουμε ένα κατάλληλο σπίτι, ώστε να μπορεί να μείνει αργότερα, όταν μεγαλώσει η οικογένειά του. Γι’ αυτό, προσεύχομαι να μας στείλει ο Θεός ένα δωρητή να μας προσφέρει για το σκοπό αυτό 25.000 ευρώ.

 

Έπειτα, οι αριθμοί των μαθητών μεγαλώνουν. Αυτό είναι ευχάριστο, αλλά μας προσθέτει και βάρος, διότι δεν έχουμε χώρους, για να χωρέσουν τα παιδιά αυτά. Γι’ αυτό, προγραμματίζουμε να χτίσουμε τουλάχιστον δύο τάξεις. Αν γίνει αυτό, όλοι στο νησί θα χαρούν, γιατί τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα κοντά στην περιοχή τους.

Αυτά είναι, αγαπητοί αδελφοί μου, τα νέα μας. Εύχομαι ο παντοδύναμος Θεός να σας πλουτίζει με τα πλούσια αγαθά Του.

Με πολλές ευχές,
π. Χρυσόστομος Manalu

Μια Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Αρχιπέλαγο της Ινδονησίας

Πριν από 1 έτος

Η Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Παύλου στο Medan της Βόρειας Σουμάτρας ιδρύθηκε το 2005. Σκοπός μας ήταν μέσω της Σχολής αυτής να διαδώσουμε το φως της Ορθοδοξίας, γιατί χωρίς τα απαραίτητα μέσα μάς είναι δύσκολο να κηρύξουμε την πίστη στην Ινδονησία. Γι’ αυτό η Θεολογική Σχολή αποτέλεσε την αφορμή για την περαιτέρω διάδοση της Ορθόδοξης πίστης.

Η Σχολή έχει αναγνωριστεί από την Κυβέρνηση της Ινδονησίας ως ανώτατη σχολή. Οι φοιτητές πρέπει να παρακολουθούν τα μαθήματα για 4 χρόνια. Από την ίδρυση της σχολής αποφοίτησαν 1002 φοιτητές, οι οποίοι σήμερα εργάζονται σε διάφορους τομείς, όπως δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές πανεπιστημίων. Οι φοιτητές δεν είναι όλοι Ορθόδοξοι· ορισμένοι είναι Ρωμαιοκαθολικοί, αλλά περισσότεροι είναι Προτεστάντες. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της φοίτησης, μερικοί φοιτητές αποφασίζουν να γίνουν Ορθόδοξοι. Οι σημερινοί φοιτητές μας είναι περίπου 250 άτομα. Στην αρχή, ως καθηγητές της Σχολής υπηρετούσαν μόνο ο πατήρ Χρυσόστομος Manalu και η πρεσβυτέρα Ελισάβετ. Τώρα οι Ορθόδοξοι καθηγητές είναι 5 άτομα.

IMG_4321

Η προσφορά αυτής της σχολής είναι μεγάλη. Αφ’ ενός, στον κόσμο γενικότερα προσφέρει τους νέους που ετοιμάζονται να γίνουν δάσκαλοι. Έτσι, οι μελλοντικοί παιδαγωγοί έχουν έρθει σε επαφή με την Ορθόδοξη πίστη, την έχουν εκτιμήσει και τη στάση τους αυτή θα την περάσουν και στα μικρά παιδιά. Αφ’ ετέρου, σε μας τους Ορθοδόξους έχει ήδη προσφέρει 3 νέους, που πρόσφατα έγιναν ιερείς: τον π. Θεοδόσιο, τον π. Λουκά και τον π. Χαρίτωνα.

Η συνέχιση της λειτουργίας της Θεολογική Σχολής οφείλεται μόνο στην ευλογία του Θεού. Οι καθηγητές εδώ δεν παίρνουν μισθούς. Βεβαίως, εισπράττουμε ένα μικρό ποσό ως δίδακτρα από τους φοιτητές, για να καλύψουμε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Σχολής, που είναι 6 άτομα, αλλά εμείς οι Καθηγητές προσφέρουμε δωρεάν τις υπηρεσίες μας, διότι η Σχολή δεν έχει εισοδήματα για να καλύψει αυτά τα έξοδα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κάποιο στήριγμα, είτε από τη Μητρόπολή μας είτε από τις ενορίες μας. Γι’ αυτό, είναι δύσκολο να περιγράψω πώς συνεχίζει τη λειτουργία της. Είναι ένα συνεχές θαύμα. Με τη βοήθεια του Θεού έχουν ήδη συμπληρωθεί δέκα χρόνια από την ίδρυση της σχολής, πάνω από χίλιοι πτυχιούχοι έχουν αποφοιτήσει και η Σχολή μας άρχισε να προσφέρει και μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να προσφέρει και διδακτορικά διπλώματα. Δόξα τω Θεώ! Γι’ αυτό, ζητούμε τις προσευχές σας, για να συνεχίσουμε αυτό το έργο με ενθουσιασμό και με ζήλο εν Χριστώ Ιησού.

π. Χρυσόστομος Manalu

IMG_4293

Ο π. Χρυσόστομος Manalu μιλά για την Ιεραποστολή της Ινδονησίας

Πριν από 2 έτη

Ο Ορθόδοξος ιεραπόστολος της Σουμάτρας π. Χρυσόστομος Manalu επισκέφθηκε τον Οκτώβριο την Ελλάδα και μίλησε σε εκδήλωση της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για την Ορθοδοξία στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου

Μεγάλες ευλογίες για την Ιεραποστολή της Σουμάτρας

Πριν από 2 έτη

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Θα ήθελα να σας γράψω μερικά από τα νέα μας στην Ινδονησία. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου μάς επισκέφθηκαν 11 ευσεβέστατοι αδελφοί μας από την Αμερική. Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Σουμάτρα, μας βοήθησαν στη διδασκαλία της πίστης μας. Την πρώτη εβδομάδα της παραμονής τους, έκαναν μαθήματα στους απλούς Ινδονήσιους αδελφούς (για την εικονογραφία, την εξομολόγηση, τη νηστεία, την ιεραποστολή, κατηχητικό για τα μικρά παιδιά αλλά και για τη νεολαία). Τη δεύτερη εβδομάδα ήρθαν στη Θεολογική Σχολή και παρέδωσαν μαθήματα στους φοιτητές μας. Χαρήκαμε πάρα πολύ, γιατί μας πρόσφεραν τους μεγάλους θησαυρούς της Ορθόδοξης πίστεως.

Αποτέλεσε επίσης μέγιστη ευλογία για εμάς, τους Ορθοδόξους εδώ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, το γεγονός ότι η Μητέρα μας Εκκλησία μάς προσέφερε δύο νέους ιερείς για να τη διακονήσουν, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου, που μας επισκέφθηκε, έκανε τις χειροτονίες και έμεινε για μερικές μέρες κοντά μας για να μας ευλογήσει. Έτσι, στις 11 Ιουλίου, ο διάκονος Λουκάς έγινε πρεσβύτερος για να διακονεί στο Sumbul. Ο Χαρίτων από το νησί Nias έγινε διάκονος για να ετοιμαστεί να γίνει στο μέλλον και αυτός ιερέας στο ίδιο νησί. Έτσι, στη Σουμάτρα έχουμε πλέον 3 πρεσβυτέρους (τους π. Χρυσόστομο, π. Θεοδόσιο και π. Λουκά) και ένα διάκονο. Προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό να δώσει να αυξηθεί ο Αμπελώνας Του στη μακρινή Ινδονησία και να αποκτήσουμε περισσότερους ιερείς.

Indonesia1

Μεγάλη ευλογία αυτό, βέβαια, αλλά και δυσκολία. Διότι η οικονομική κατάσταση για την Ιεραποστολή μας στην Ινδονησία είναι άσχημη. Εάν η κατάσταση κρατήσει για πολύ, τότε πρέπει να λάβουμε μέτρα, ώστε η Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Βέβαια, με τη μεγάλη αγάπη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, έχουμε ιδρύσει μερικά σχολεία, αλλά τα σχολεία αυτά δεν παράγουν κανένα υλικό κέρδος, βοηθάνε μόνο το όνομα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να μαθευτεί παντού.

Τώρα έχω μπροστά μου τρεις ιερείς που θέλουν να εργαστούν στον Αμπελώνα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, χωρίς να ζητούν μισθούς, αλλά πώς θα ζήσουν; Και πώς θα σταθούν στη διακονία του Κυρίου, αφού το ποίμνιο είναι ακόμη μικρό; Γι’ αυτό, αδελφοί μου, μέχρι να μεγαλώσει το ποίμνιο, πρέπει να εργασθούν μόνοι τους, για να καλύψουν τα έξοδά τους. Έτσι, κατά τη γνώμη μου, πρέπει κάθε ιερέας να έχει το δικό του χωραφάκι. Αυτό είναι μια λύση, ούτως ώστε η διακονία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας εδώ στην Ινδονησία να μπορέσει να συνεχισθεί. Έτσι, προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό να μας στείλει δωρητές για το θέμα αυτό. Για τρία κατάλληλα χωράφια, απαιτούνται περί τις 30.000 ευρώ.

Το Σχολείο "Αγία Σοφία", προσφορά της Αδελφότητάς μας

Το Σχολείο «Αγία Σοφία», προσφορά της Αδελφότητάς μας

Η διακονία μας στο νησί Nias πηγαίνει καλά. Ο πατήρ Χαρίτωνας είναι επί κεφαλής του Ιδρύματός μας εκεί. Εκτός από διευθυντής του Γυμνασίου μας του Αγίου Νικολάου διακονεί και στις τρεις κοινότητες. Προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό με την αγάπη και την ευλογία Του να γίνει και αυτός ιερεύς του Υψίστου στο μέλλον. Μέχρι στιγμής φέτος έχουμε πάει στο νησί αυτό 3 φορές.

Ο πατήρ Θεοδόσιος με βοηθάει πολύ. Για κάθε Θεία Λειτουργία εκτός του Αγίου Δημητρίου Medan, στέλνω τον πατέρα Διονύσιο, ενώ ο νεοχειροτονηθείς π. Λουκάς λειτουργεί μαζί μου, μέχρι να γίνει και αυτός καλός λειτουργός.

Σας ζητώ και πάλι συγγνώμη, που σας ενοχλώ με τα προβλήματα της Ιεραποστολής μας εδώ στην Ινδονησία. Προσεύχομαι στον Πανάγαθο Θεό να σας ευλογεί πάντοτε με τα πλούσια αγαθά Του.

Καλό φθινόπωρο!

Με πολλές ευχές
π. Χρυσόστομος Manalu

Indonesia3

Πρόγραμμα Θρησκευτικής Εκπαιδεύσεως στη Σουμάτρα

Πριν από 2 έτη

id2

Η Ιερά Μητρόπολις Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας σε συνεργασία με τον ιεραποστολικό οργανισμό OCMC (Orthodox Christian Mission Center), πραγματοποίησε από 28 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου 2015 πρόγραμμα Θρησκευτικής Εκπαιδεύσεως στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Επτά εθελοντές από την Αμερική (Mr. Richard J. Mohr, Megan Haak, Mrs Roberta Sardell, Presbytera Renee Ritsi, Maxim A.M. Kroll, Nicholas Birbilis, Fr. Nathan D. Kroll) με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο Martin Ritsi,  Διευθυντή του OCMC, ταξίδεψαν στην Σουμάτρα και πραγματοποίησαν ειδικές παρουσιάσεις στους καθηγητές και τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής μας «Άγιος Παύλος» στο Medan καθώς και στους φοιτητές των τμημάτων Πληροφορικής και Διοικήσεως Επιχειρήσεων της Πολυτεχνικής Ακαδημίας.

Οι εθελοντές επισκέφθηκαν και τα σχολεία «Αγία Σοφία» και «Άγιος Νικήτας» της Ιεράς Μητροπόλεως στο Medan, πραγματοποίησαν παρουσιάσεις και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές.

Τα μέλη της ομάδος του OCMC, κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Σουμάτρα, είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε κατηχητικά προγράμματα, να επισκεφθούν Ορθόδοξες Κοινότητες και Ιδρύματα  (το Οικοτροφείο και το Νοσοκομείο «Θεοτόκος») στο Medan και την ευρύτερη περιοχή και να συμμετάσχουν στην Αρχιερατική θεία Λειτουργία και τις χειροτονίες νέων Ινδονησίων Κληρικών, πού τελέσθηκαν το Σάββατο 11 Ιουλίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ.Κωνσταντίνου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

id1

Χειροτονίες νέων κληρικών στην Ινδονησία

Πριν από 2 έτη

id2

Το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2015, υπήρξε μία ιδιαίτερα χαρούμενη και γεμάτη ευλογίες ημέρα για την Ιερά Μητρόπολη Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης κ.Κωνσταντίνος τέλεσε τη θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου Μedan Σουμάτρας και χειροτόνησε εις Πρεσβύτερον το Διάκονο Λουκά Tobing και το συνεργάτη της Ιεράς Μητροπόλεως στο νησί Nias κ. Χαρίτωνα Zega εις Διάκονον.

Οι δύο νέοι κληρικοί, οι οποίοι θα διακονήσουν τις Ορθόδοξες Κοινότητες στη Σουμάτρα, είναι απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Παύλος» Μedan. Η Θεολογική Σχολή λειτουργεί με τη φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας και είναι αναγνωρισμένη ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα από την κυβέρνηση της Ινδονησίας.

Ο νέος Διάκονος Χαρίτων εκτός από τα νέα καθήκοντά του θα συνεχίσει να διευθύνει και το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Νικόλαος» της Ιεράς Μητροπόλεως στο νησί Nias της Σουμάτρας.

Στην Θεία Λειτουργία και τις χειροτονίες συμμετείχαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Manalu, Αρχιερατικός Επίτροπος Ινδονησίας, ο Πρεσβύτερος Θεοδόσιος Naben, Εφημέριος στην Σουμάτρα, ο Πρωτοπρεσβύτερος Martin Ritsi, Διευθυντής του ιεραποστολικού οργανισμού OCMC, και ο Πρεσβύτερος Nathan D. Kroll, από την Αμερική.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

id1

Αγκαλιά καρδιακής αγάπης από την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ινδία

Πριν από 2 έτη

Children_8

Η συμμετοχή μου στο έργο της Φιλανθρωπικής Κοινότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ινδία υπήρξε μια εκ του σύνεγγυς γνωριμία μου με την αδελφή Νεκταρία.

Μόνη της αυτή φέρει ευθύνες, που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσαν μια ολόκληρη στρατιά: διοικεί πέντε σχολεία -τέσσερα στην ύπαιθρο και επιπλέον το Αγγλόφωνο Γυμνάσιο «Άγιος Ιγνάτιος» στο Ορφανοτροφείο θηλέων-, πέντε ιατρικές κλινικές σε απομακρυσμένα χωριά, δώδεκα εκκλησίες, τον κλήρο, το προσωπικό, το καθημερινό πρόγραμμα πρωινής σίτησης, που παρέχει γάλα και μπισκότα σε περίπου 100 παιδιά. Για μερικά παιδιά, μάλιστα, αυτό είναι το μόνο γεύμα που θα λάβουν όλη την ημέρα! Διευθύνει επίσης το πρόγραμμα καθημερινών συσσιτίων, που παρέχει γεύματα σε 80 – 100 από τους φτωχότερους των φτωχών, αστέγους, τυφλούς, αναπήρους. Και φυσικά, διευθύνει το Ορφανοτροφείο θηλέων «Θεοτόκος», που φιλοξενεί 80 κορίτσια, και το Ορφανοτροφείο αρρένων «Άγιος Ιγνάτιος»με 50 αγόρια. Και μετά από όλα αυτά, διαχειρίζεται μια ατέλειωτη λίστα καθημερινών εργασιών και την απίστευτη γραφειοκρατία που όλα αυτά συνεπάγονται.

morning-feeding-program1

Μεταμορφώσεις ψυχών

Τα παιδιά των ορφανοτροφείων είναι εξαιρετικά όμορφα, ταλαντούχα και έξυπνα. Η αδελφή τούς προσφέρει όχι μόνο ένα καταφύγιο, αλλά ένα σπίτι. Περισσότερο από τυχερά, είναι κι ευλογημένα. Έχουν ελπίδα και όνειρο. Έχουν στόχους μπροστά τους και η δυναμικότητα που ακτινοβολούν είναι μεταδοτική. Έχουν τόση αγάπη να μοιραστούν, που σε βγάζει νόκ άουτ από την πρώτη στιγμή που περνάς την πύλη του ορφανοτροφείου. Τα χαμόγελα τους είναι μόνιμα, αυθόρμητα και γνήσια. Ένιωσα αμέσως πολύ δεμένη μαζί τους και έγινα μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας.

Προηγουμένως, ποτέ αυτά τα παιδιά δεν είχαν τίποτε, ποτέ δεν πήγαιναν στο σχολείο. Δεν ήξεραν πώς να κρατήσουν ένα μολύβι ή να φορούν σωστά τα ρούχα τους. Η μετάβασή τους από την παλιά ζωή της αφάνταστης φτώχειας και οδύνης στη ζωή του ορφανοτροφείου, όπου έχουν φαγητό τρεις φορές την ημέρα από 2-3 μερίδες, αν θέλουν, και όπου κανείς δεν τους χτυπά και δεν τους φωνάζει, όπου έχουν ένα κρεβάτι και μπάνιο και τοίχους και καθαρά ρούχα και χιλιάδες άλλα καλά, αυτή η μετάβαση μπορεί να είναι δύσκολη γι’ αυτά. Είναι ένας τελείως νέος κόσμος, αλλά μπορείς να δεις σε αυτούς μια άμεση μεταμόρφωση.

Η Modumita, της οποίας η μητέρα σκοτώθηκε σε ατύχημα και ο πατέρας της δεν ήταν κατάλληλος να τη φροντίσει, ήρθε στο ορφανοτροφείο πολύ μικρή και τώρα είναι 7 χρονών. Λαμβάνοντας εκπαίδευση στο σχολείο «Άγιος Ιγνάτιος», μπορεί πλέον να ονειρεύεται να γίνει δασκάλα, όταν μεγαλώσει!

Ο Ashim (Μηνάς) είναι ένα γλυκό δωδεκάχρονο αγόρι που είναι ορφανό από πατέρα και η μητέρα του πάσχει από ανίατη ασθένεια και δεν μπορεί να φροντίσει ούτε τον εαυτό της. Δεν είχε πάει ποτέ σχολείο μέχρι που ήρθε στο Ορθόδοξο ορφανοτροφείο πριν από 5 χρόνια. Τώρα παρακολουθεί την Γ΄ Δημοτικού, χωρίς να τον νοιάζει που όλοι στην τάξη του είναι μικρότεροι από αυτόν. Αντίθετα, είναι ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία και προσπαθεί σκληρά. Όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει ιερέας. Τις Κυριακές βγαίνει πρωί-πρωί από το ορφανοτροφείο και πηγαίνει στην εκκλησία για να διακονήσει στο ιερό. Τον έβρισκα στο ιερό κάθε Κυριακή στις 7 παρά τέταρτο!

lunch-distribution

Kalimera children

Η Αδελφή Νεκταρία είναι ευλογημένη με τόσα πολλά ταλέντα. Μιλάει πολλές γλώσσες. Ενεργεί ως διαχειρίστρια, λογίστρια, δασκάλα, διευθύντρια, μητέρα, πνευματική οδηγός. Και όλο αυτό το φιλανθρωπικό έργο το κάνει σε μια χώρα, όπου ο Χριστιανισμός, πόσο μάλλον η Ορθοδοξία, δεν έχει παρά μια ελάχιστη και αφανή παρουσία. Η χριστιανική της αφοσίωση είναι εύγλωττη στις πράξεις της ως ανιδιοτελούς, αγαπώσης διακόνου του Θεού. Και όμως, ό,τι κάνει αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Όλα αυτά δεν τα γράφω, για να να της πλέξω το εγκώμιο. Τα γράφω, επειδή μέσω των προσπαθειών μας ίσως μπορούμε να ελαφρύνουμε το βάρος που έχει να κουβαλήσει και να βοηθήσουμε τα προγράμματα της Φιλανθρωπικής Κοινότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ινδία να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Εύχομαι να μπορέσω να την ξαναδώ, ώστε να μπορώ να την αγκαλιάσω, αυτήν και τα παιδιά της, που είναι πλέον και δικά μου παιδιά. Kalimera sister, kalimera children.
Πρεσβυτέρα Lisa Koo
San Jose, California